Monday, May 27, 2013

Unikl : In Shaa Allah Korea 2015

assalamualaikum
hampir 2minggu kusut masai buat pilihan pasal tmpat sambung belajar
hari ni baru "ada hati" nak update. oyeh




batch 95 dan sambung belajar

tahniah syabas aku ucapkan bg mereka yg bjaya mendapat tmpat belajar
takkesahla di matrik, Pra U, Universiti, politeknik atau lain2 

aku jeles jugak tgok diorang2 yg asyik post gmbaq kat U pa suma
aku ni dah penat terperuk kat rumahh. sangat jeles sungguh

alhamdulillah 
aku sendiri dpt bbrapa tawaran dan semuanya memang pilihan aku
oh man sungguh susah nak pilih lagipon semuanya terbaik
kena la pilih leklok kita nak belajaq bukan main lama nnti


Pra-U 

okai tawaran ni memang aku takdapat
orang kata kalau dpt matrik konfem pra-u tak dpt
so yg ni memang aku out awal2

Matriks

alhamdulillah aku dapat tawaran matriks di N9
ramai jugak kengkawan sekolah menengah dpt situ
so kalau pi matriks tak risau dh pasal kawan
tapi matriks sebenarnya pilihan aku yg ketiga di belakang MARA dan Asasi
jadi tggu2 dpt tawaran lg yg lebih baik
jadi matrik jugak out sama sekali

*pilihan: 1.Mara 2.Asasi 3.Matriks 4.Diploma 5.STPM


UPU @ IPTA



antara semua tarikh2 keputusan, yg ni paling aku tggu2
sbb aku rasa Mara memang susah dah nak dpt. langsung tdak harapan nak dpt
pilihan ptama UPU iaitu asasi engine kat Uitm Puncak Alam (PALAM)
memang btol2 tmpat impian aku, kalau takdpt ni memang frust habes la
alhamdulillah aku dapat! time tu memang happy habes :DDDD
dah takpikiaq dah mara ka matriks ka apa memang ni betol2 pilihan aku
aku tau harapan ibubapa aku nak aku ke overseas buleh dtangguh lagi bila MASTER atau PHD nti
jadi PALAM aku datang :D *sebelum kputusan test Mara keluar


MARA

aku igt lagi hari keputusan test MARA keluar
kawan aku Haliff tnya aku dpt mana? aku waktu tu blur taksedaq keputusan dah kuaq
aku check dgn tdak harapan lansung buleh dapat
dan sbenarnya aku harap aku tak dpt. haha sbb aku memang smgt nakp PALAM dah
rupa-rupanya aku dapat hahah dan aku nampak perkataan KOREA di situ
ohman KOREA baq hg.
alhamdulillah aku dapat program Kejuruteraan Korea di Unikl
baru aku sedar yg Mara memang baik hati

sebetulnya aku mintak kejuruteraan di US tapi dpt Korea sapa takmau. haha
jadi bermulalah konflik berlaku di minda aku



Pilihan hati?


Nakpilih yg mana satu ni? haaaaish fenin
Time tu parent aku takkesah aku pilih yg mana sbb aku yg nak belajar kan
memang la orang rasa aku patut Mara sbb tajaan lagi kan
tp sebenarnya aku maseh sedih nak tinggalkan PALAM 
*aku betoi2 dah jatuh hati kat PALAM
dan jugak aku langsung tadak maklumat pasal program Kejuruteraan Korea tu
kat internet langsung tiada khabar angin atau info 
jadi aku ada byk kemusyikilan pasal program tu
dan tarikh keluar borang penuh program tu 3 jun (hari yg sama daftar PALAM)
bertambah lagi dilemma aku

hari demi hari akhirnya aku ke pejabat mara di alor setar
kebetulan ada team unikl di situ
jadi aku berjaya tnya sedikit sbyk mengenai program Kejuruteraan korea tu

Kejuruteraan Korea

yg ni batch pertama january intake, aku batch kedua


patutla tadak maklumat di internet sbb program ni program baru di Unikl
nama sebenarnya program Pre-Korea dlm bidang kejuruteraan
belajar di Unikl selama 1 tahun 4 bulan
dan jika berjaya melepasi CGPA 3.00 ke atas dpt fly sana selama 4 tahun
antara program yg ada disana nti : Mechanical, Electronics, It, Komputer, Multimedia
dan pilihan aku tentulah Multimedia. oyeh
jd nti aku belajar bahasa korea kat Unikl. wuhuu
termasuklah subjek fizik,kimia, bi cmtula . sama jugak mcm asasi enginee

dan kelmarin alhamdulillah aku dh buat keputusan yg...

AKU PILIH UNIKL !



jgn jeles unikl miit aku tgh2 kl dekat kg baru . oyeh

ini peluang yg Mara bagi. rugi pulak aku tak amek peluang ni
lagipon bukan semua orang dpt kan.jadi saingan di situ mungkin kurengg
harap harap ni lah pilihan terbaik akuu. amin :)




PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH 
kat kengkawan family semua yg support aku pilih MARA :)


peluang wehh grab teruih la, korea kot bila lg hg
*zafran afiq

hahaha tahniah ady ye! hajat kau mmg ke korea ka? tpi apa pun terbaik ah
*abdul halim

Enginia koqea baq hang
*shahzwan jibin

Fuyo lepas ni boleh sambung kpop kat sana haha congrats btw!
*siti nur diyani

GO JAESUK GO!
*syahirah berhan

 korea kot weh lg better dari PALAM haha tkpa aku akan merindui hang dekat PALAM yeee
*nadiah syamirah

TAHNIAH!! cewoh korea kpop kah3
*farah adnin

korea tuu bwk aku sekali :P
*aini nurhana dzulkefli


kalau akak overseas la. tp ady pilih mana2 pon akak setuju :)
*kakak


kempunan nakp PALAM :(

banyak lagi kengkawan bg support, sgt2 berterimak kasih (y)
okai doa aku sama semoga aku rajen2 belajar di Unikl
memang lepasni memang hardcore study la nakp negara orang wehhh

aku pon doa andaaa semuaaaa berjaya di sana
ya kita semua dah trpisah jauh ke haluan masing-masing :)
semoga brjumpak lagi. goodluck guys


Till next time :D






12 comments:

  1. wahhh aku pon dapat offer ni tak sangka pulak ada course mechanical engine, coz miit punya course sume nye course ict. thank for the info :)

    ReplyDelete
  2. Assalam..aku pon dpt programme ni..tp aritu unikl ckp 1 tahun je prep..tp x kesah la haha..btw thx for the info

    ReplyDelete
  3. 안녕하세요. 축하해요. 다음 달 봐요..hahaha

    ReplyDelete
  4. wah taksangka ada member sama program bleh baca blog aku.haha apa apa pertanyaan cuba call abang hafizie (jgn risau dia konfem jawab call).oh nanak no fon dia pm aku kat fb aku :ady abdul rahman.orait privasi sikit.okay :)

    ReplyDelete
  5. tahniah...we are one unikl!..igt motto 2..hehe :)

    ReplyDelete
  6. Kalau lepas asasi di unikl tpi taknak sambung di unikl boleh ke?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. Macam mane nak apply program ni ah? Through website MARA or website UniKL? Saye berminat sangat nak further study kat Korea ni..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum sunbaenim! Alhamdullilah offered the same program as u. Nak tanya, cukup tak elaun yang diberi MARA di Korea? Lambat tak elaun masuk? How is MARA service?

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, saya berminat utk blajar engineering dan saya terpikir utk letak pre korea sbg pilihan kedua nak apply mara, cuma saya terfikir, susah tak belajar korea? bahasa asing kn? dia ajar bahasa korea kan? dia cakap bahasa korea? exam sume mesti bahasa korean kan? senng catch up tak belajar korean? and how about job demand lepas abes study? sebab kan english international language so kalau nak keje pn kat kkorea je eh? camne balik malaysia cari kkeje? dapat ke? lelagi bekerja ngn company swasta so english mesti mantap, awak belajar korean camne nak maintain english kita eh? sebab saya lemah english ni TT saya ok je challange diri bljr bahasa korea but now my priotity nak improve english saya tahu org korea sngt mementigkan bahasa ibunda mereka sbb tu kita kna bljr bahasa korea, stress tak study korean? tulis korean? saya just risau pasal job demand lepas graduate dr uni korea and aapa jd ngn student yyg tk dpt fly means tak lepas pointer.. diorg study kat mana? still bljr korean ke? how about english? study phyisic chemist dlm english pn dah stress lg dlm bahasa koreann takutnyaa ahah harap awak bole reply asap sebab saya nk apply mara harini sbb esok tarikh tutup apply thanks!!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum, saya berminat utk blajar engineering dan saya terpikir utk letak pre korea sbg pilihan kedua nak apply mara, cuma saya terfikir, susah tak belajar korea? bahasa asing kn? dia ajar bahasa korea kan? dia cakap bahasa korea? exam sume mesti bahasa korean kan? senng catch up tak belajar korean? and how about job demand lepas abes study? sebab kan english international language so kalau nak keje pn kat kkorea je eh? camne balik malaysia cari kkeje? dapat ke? lelagi bekerja ngn company swasta so english mesti mantap, awak belajar korean camne nak maintain english kita eh? sebab saya lemah english ni TT saya ok je challange diri bljr bahasa korea but now my priotity nak improve english saya tahu org korea sngt mementigkan bahasa ibunda mereka sbb tu kita kna bljr bahasa korea, stress tak study korean? tulis korean? saya just risau pasal job demand lepas graduate dr uni korea and aapa jd ngn student yyg tk dpt fly means tak lepas pointer.. diorg study kat mana? still bljr korean ke? how about english? study phyisic chemist dlm english pn dah stress lg dlm bahasa koreann takutnyaa ahah harap awak bole reply asap sebab saya nk apply mara harini sbb esok tarikh tutup apply thanks!!

    ReplyDelete